Maat vol voor Brusselse brandweer na nieuw incident: “Collega gaat sinds kort altijd met mes op inte


Brandweerlui krijgen de jongste jaren steeds meer naar het hoofd geslingerd: van scheldtirades en fluimen, tot vuistslagen en kasseien. In Brussel werd maandag nog een brandweerwagen bekogeld, amper vier dagen nadat een brandweerman een tand werd uitgeslagen. Jaarlijks worden er in ons land meer dan 200 pv’s opgesteld voor fysieke agressie tegen hulpverleners.

De brandweerlui zijn het spuugzat. “Vroeger had je dit soort incidenten alleen tijdens oudejaarsnacht. Nu is het schering en inslag in Brussel. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik of één van mijn collega’s geconfronteerd worden met agressie. Steeds vaker komt er ook fysiek geweld bij kijken. Meestal gaat het trouwens om hetzelfde groepje. Hangjongeren, die zich een godganse dag zitten te vervelen en denken: ‘Kom, we gaan wat brandweermannen in mekaar slaan. Dan is onze avond geslaagd.’ Het gaat zelfs zo ver dat ze een interventie in scène zetten om ons in een hinderlaag te lokken.”

Het Brusselse parket opende een onderzoek en de man die de vuistslag uitdeelde, zal deze week verhoord worden. De brandweerlui hopen dat er strenge straffen zullen volgen. “Want dit weegt op ons. Ik hoor ze ook wel hoor, de reacties. ‘Allez, zo’n stoere brandweerman? En toch heeft ie schrik van een paar hangjongeren?’ Wel: ja. En ik niet alleen, veel collega’s ook. Ik ken er die het door dit soort incidenten niet meer zien zitten. Maar ik ken er ook die het heft in eigen handen nemen, en nu altijd een mes in hun broekzak stoppen zodat ze zich op z’n minst kunnen verweren.”

Bron: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/maat-vol-voor-brusselse-brandweer-na-nieuw-incident-collega-gaat-sinds-kort-altijd-met-mes-op-interventie~a635542b/

#agressie #wettigeverdediging

Uitgelichte berichten
Er zijn nog geen gepubliceerde posts in deze taal
Nog even geduld...
Recente berichten